På vintern fyller du den avskilda delen med så pass mycket halm att kaninen kan hålla sig varm. En kanin håller värmen bättre i trånga utrymmen så var generös.
På sommaren kan du ha en sk. betesbur eller rasthage som direkt på marken. En betesbur måste ha en del med tak och väggar som skyddar mot vind, regn och ger kaninen skugga medan en rasthage bara är en inhägnad där kaninen tillbringar en liten stund varje dag.
En rasthage kan bestå av hönsnät eller kompostgaller.
Hönsnät har mindre hål än kompostgaller och gör det svårare för kaninen att rymma medan Kompostgallret är lättare att flytta runt på, går att vika ihop och är relativt billigt (100:- för en kvadratmeter är det vanliga priset.)
En bra rasthage ska vara minst 2 kvadratmeter lång och 2 kvadratmeter bred.
Buren ska städas minst en gång i månaden eller vid behov och då menas det att hela buren ska städas vilket ungefär innebär detta:
- Halmen ska bytas
- All gammal hö i buren ska slängas
- Om 'golvet' går att tas bort ska den tvättas grundligt och låta torka innan du stoppar fast den igen.
- All gammal hö ska slängas, lika så Pellets/grönsaker eller annat ärbart.
Det är förstås svårt att göra det här om kaninen bor ute på vinter och då pratar jag om er som bor i den Norra delen av Sverige där ni har -30 på vintern. Försök då istället att städa buren vid behov men glöm inte att tömma toaletten varje dag!
En kanin kan bara bo ute hela vintern om den har varit vant sig vid det i tid dvs redan från hösten. Medan den är ute får du aldrig ta in den och sedan ut den igen, då löper du stor risk att kaninen dör.
Vid extrema fall som -30 till -40 är det okej att låta kaninen bo inne och vänta på varmare dagar och sedan sätta ut den igen.
Vattnet fryser lätt på vintern så sätt undan vattenflaskan och ha vattnet i en skål annars är det lätt hänt att flaskan fryser sönder.
Värm vattnet/koka så att vattnet inte hinner frysa innan kaninen druckit.
Grönsaker under vintern ska ges men undvik grönsaker som lätt fryser som t.ex sallad och liknande. Morötter är en bra grönsak, tjock och som inte fryser så lätt men ge det ändå i små små mängder så att kaninen hinner äta upp allt.
Det är svårt att ge pinnar på vintern så då går det istället bra med hårdbröd/kräcker för kaninens tänder.
-------------------------------------------------------------------------------
Leksaker är inte jätteviktiga, men en del kaniner uppskattar det och en del bryr sig inte alls. En bra leksak är iallafall aktiveringsbollen där du stoppar in godis som kaninen sedan ska försöka få ut genom att rulla på bollen. En alternativ leksak är en tunnel som du helt enkelt stoppar på golvet/gräset och som kaninen sedan ska skutta igenom. Väldigt populärt brukar det vara.
Klipp klorna en gång i månaden/varannan månad på kaninen. Lyft då över kaninen på rygg och klipp deras klor med en klosax. (Ingenting annat) kaninens pulpa är väldigt stor men svår att se, undvik att klippa för nära pulpan då det gör väldigt ont för kanin också börjar det blöda.
Rovdjur hörs det ju på namnet vad det är. Men vilka djur är egentligen farliga?
Det varnas mycket för katter och att du istället ska låta kaninen träffa en hund men sanningen är att det är faktiskt en vanesak. Själv hade jag en kanin som var galen i katter (på ett positivt sätt) men jätterädd för hundar så det är en sak du själv får ta reda på.
Djuren ska självklart alltid hållas under uppsikt när de är tillsammans.
När du för första gången låter kaninen träffa ett annat djur så håll dom båda på avstånd från varandra och se hur de reagerar. Handla sedan därefter.
Långhåriga raser ska borstas efter behov. Försök att inte klippa i pälsen utan reda ut kaninens tovor med en borste avsedd för djur.
Borstar/kammar går att köpa på din djuraffär/internet. Vissa kaninraser som t.ex Angora ska klippas minst en gång om året, antingen kan du göra det själv men om du är osäker kan du alltid gå till veterinären eller en djursalong (om det finns i närheten, vissa djuraffärer har en salong där de tvättar, klipper klor osv för en summa pengar...)
Lyft kaninen genom att hålla den mot din kropp så att den känner sig trygg och så att du inte tappar den.
Håll den över ryggen med ena handen och den andra handen under rumpan, på så sätt känner sig kaninen trygg och kan inte heller sprätta sig fri. Lär kaninen att den inte ska sprattla när du håller, en dag kanske du råkar tappa den från en hög höjd så att den skadar sig eller i värsta fall dör.
LYFT ALDRIG EN KANIN I ÖRONEN!